Bevara 51%-regeln
I Sverige har vi en regel som säger att föreningar som är bildade som ett idrottsaktiebolag, måste ägas till 51% av föreningens medlemmar. Detta för att bevara röstmajoritet, så att inga externa investerare kan få ensam bestämmanderätt över en förening. Denna regel ligger på Riksidrottsförbundents (RF) nivå, och kontrollerar därmed all idrott i Sverige. Rent konkret resulterar detta i att alla idrottsföreningar i Sverige alltid kommer att ägas av dess medlemmar, oavsett vilken idrott vi pratar om.
Supras Malmö är för föreningsdemokrati och medlemsägda föreningar, och anser därför att 51%-regeln måste bevaras på RF-nivå. Föreningsdemokrati är något som har funnits längre än vad vi har haft allmän rösträtt. Föreningens medlemmar är det som formar en förening, och vad en förening står för.
Motståndare till 51%-regeln hävdar att vi måste tillåta externa investerare att äga föreningar för att på så sätt locka dessa till våra föreningar, och att detta är det enda sättet för Svensk fotboll att kunna hävda sig i Europa. Dessa argument är löst tagna ur luften, då ingenting garanterar att det faktiskt kommer externa investerare med summorna som krävs.
Men den största risken med externa investerare är att en förening riskerar att hamna i djup ekonomisk kris om den missköts. Dessutom kan en förening förlora sin identitet genom att förändra sitt emblem eller till och med namn. Det finns flera levande exempel på detta:
- Efter att ha fått en Malaysisk ägare, har Cardiff City bytt färg från blått till rött, och fått blåsångaren i emblemet utbytt mot en röd drake. Allt detta för att anpassa laget mer mot den asiatiska marknaden.
- Malaga FC har drabbats av stora ekonomiska problem och har inte kunnat betala spelarnas löner. Detta har gjort att UEFA stängt av klubben från allt spel i Europeiska cuper under fyra års tid.
- SV Austria Salzburg köptes 2005 upp av Red Bull, vilka i sin tur döpte om laget till FC Red Bull Salzburg och bytte färg på tröjorna och förändrade klubbens emblem.
Detta är bara ett urval av exempel på hur det kan gå när en förening bolagiseras och medlemmarnas makt försvinner.
Om vi istället tittar på Tyskland som har en välfungerande föreningsdemokrati likt den vi har i Sverige, så ser vi välmående klubbar, välfyllda läktare och lag som är framgångsrika på ett internationellt plan. Detta är ett resultat av föreningsdemokratin och dess engagerade medlemmar. Om idrotten fortsätter att styras på detta sätt kan vi med säkerhet säga att föreningar kommer skötas med föreningens bästa i fokus, och inte med fokus på att generera en ekonomisk vinst.
Under årsmötet för verksamhetsåret 2012, röstades en motion igenom som innebär att Malmö FF ska stödja IFK Göteborgs motion om att behålla 51%-regeln på RF nivå. Detta ska göras genom att man aktivt arbetar för att nuvarande regelverk inte förändras. Man ska också förankra och driva frågan vidare inom SvFF och SEF. Utöver Malmö FF och IFK Göteborg, så har även liknande motioner röstats igenom hos AIK, Elfsborg, Djurgården, Hammarby och Helsingborg.